Svet-Stranek.cz
Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006
Re-fly / RYNA - rybářské náčiní

1932 - 2006 aneb Začalo to od Čeňka Resla...:Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006

1932 - 2006 aneb Začalo to od Čeňka Resla...

Ochranná známka RYNA® (rybářské náčiní) vznikla v královéhradeckém družstvu DIK (Družstvo invalidů Kukleny) v roce 1960 (článek v Rybářství 3/89). Počátek samotného družstva DIK spadá do třicátých let, kdy v roce 1932 bylo založeno družstvo "Válečných vdov a invalidů pro obchod smíšený a galanterní ve velkém, se sídlem v Kuklenách". Od roku 1938 již nese název DIK. V této chvíli je nutné připomenout, že velkou zásluhu na pozdějším rozvoji značky RYNA měl vliv starší hradecký výrobce rybářských potřeb, a to firma Resl, která byla založena panem Čeňkem Reslem. V poválečné době si značka Re-fly vydobyla světové renomé, zabývala se především výrobou umělých mušek a vláčecích nástrah. Na počátku 50. let (1951) v době zestátňování soukromého sektoru byla nucena tato firma ukončit činnost, resp. vstoupit s výrobním programem do kolektivu DIK. Svým know how brzy posílila výrobu rybářských potřeb, sortiment se velmi rychle rozšířil a jak již bylo řečeno, rybářské potřeby se začaly vyrábět pod značkou RYNA.
V roce 1960 byl vydán Katalog RYNA, kde si pozornější jistě všimnou třpytky Torpedo se signací Re-fly (najdete ji v sekci Re-fly). Tzn. že ještě na začátku šedesátých let se doprodávaly umělé nástrahy po slavné značce Re-fly, ovšem již pod hlavičkou RYNA. Mezi lety 1950 - 1960 je tedy období zhruba deseti let, kdy se třpytky hůře určují, neboť například rotační třpytky jako Jiskra Re-fly nebyly signované a výrobce se pozná jen podle platíčka. Pokud je majitel z karty sundá, tak už lze jen těžko určit, jestli je z výroby Re-fly, nebo již RYNA. Pak je to opravdu velké bádání...
V roce 1961 se družstvo DIK sloučilo s družstvem Hradecký ZNAK (vznikl v roce 1953) a od této doby nese název ZNAK (až do roku 1994). V těchto zhruba třech desetiletích, hlavně v 70. a 80. letech, dosáhla výroba největší produkce, kdy se závod rozšířil a velká část rybářského zboží byla určena na export do zahraničí, včetně kapitalistických států. Jako vsuvku uvádím, že se pruty v Hradci Králové vyráběly pouze bambusové, v sedmdesátých letech (1976) byla však jejich výroba zcela zastavena, a to kvůli devizové politice, údajně se naši zástupci nedohodli se zahraničním dodavatelem na dodávkách tonkinu. A také jistě proto, že v té době již vládl nový perspektivní materiál na výrobu prutů - skelný laminát.
Po roce 1989, kdy tuzemský rybářský trh zažil doslova expanzi zahraničních firem a značek, začala značka RYNA ztrácet pomalu, ale jistě půdu pod nohama. V roce 1994 družstvo ZNAK zaniká, společnost je přejmenována na J.M.B. RYNA, která využívá stejné prostory v Kuklenách, pokračuje ve výrobě rybářských potřeb a snaží se o nové typy a dekory např. u třpytek. Jako další poznámku uvádím, že DIK, ZNAK i J.M.B. RYNA vyráběly kromě rybařiny i jiný sortiment (tabatěrky, pouzdra na vizitky, kuchyňské a koupelnové doplňky aj.). V době J.M.B. RYNA byla produkce těchto výrobků velmi důležitá k přežití v nelehké době ranného podnikání, zejména kdy se původní odběratelé a spotřebitelé přeorientovali na nákup rybářských výrobků zahraničních firem. Po zaplavení trhu levným čínským zbožím, kterému firma J.M.B. RYNA nemohla cenově konkurovat, tato společnost padla. Dle CRD na ni byl 9.3.2005 vyhlášen konkurz, ukončen byl 29.10.2007. Poslední hradeckou společností, která rybářské produkty nabízela, je RYNA CZ. s r.o. Vlastním ceník na rok 2006, podepsaný generálním ředitelem Janem Bernhardem, původním zakladatelem J.M.B. RYNA. Po tomto roce jsou již produkty odváženy, výroba rybářských potřeb s dlouhou tradicí se v Hradci Králové prakticky zlikvidovala.

*****

Tolik zhruba o vzniku a historii této hradecké značky. A proč ji vlastně sbírám? A proč ne? Ale vážně, důvodů asi bude několik.
Prvním je, že jsem přes Kukleny jezdil s rodiči na chatu už jako kluk a tento podnik s "rybkou na udičce" jsem prostě nemohl přehlédnout.
Za další to, že jsem už od svých 6 let s lískovým prutem proháněl ryby na vesnickém rybníku v Libišanech (kde ona chata stála), kde jsem se učil první rybářské krůčky, pronikal do tajů vodní říše a kde jsem zažil nezapomenutelné lovy.
Také proto, že prohlížení těchto věcí, které používaly generace našich rybářů, mě vrací do dětství.
Možná proto, že jsem dostal darem od jednoho dříve narozeného rybáře mnoho starých třpytek a objevil jejich krásu.
Z části kvůli tomu, že moje přítelkyně ještě nedávno pracovala v dnes již poloprázdné budově RYNA, kam dřív proudily zástupy zaměstnanců a kde nyní visí cedule "K pronájmu".
Dalším důvodem je to, že většina sběratelů staré rybařiny tuto značku opomíjí, ačkoli byla vedle zn. SONA a zn. TOKOZ nejdéle trvající v naší zemi, a byla by škoda ji nechat zapomenout.
A také, že mám v srdci kus patriota...

*****

Všechny uvedené rybářské potřeby jsou z mé sbírky. Hvězdičkou * před názvem jsem si dovolil označit ty, kterých si hodně cením nebo ke kterým mám osobní vztah. Tak prosím vstupte, kochejte se a třeba i zavzpomínejte.


Datum vzniku stránek: 27.7.2010


Kopírování fotografií a textů z těchto webových stránek a ze sběratelských katalogů Re-fly / RYNA je možné jen se souhlasem autora stránek. Děkuji za pochopení.

Editace stránek ukončena dne 27.7.2023
Majitelem části sbírky je sběratel L. N.
Majitelem těchto sběratelských stránek je nadále jejich zakladatel.
návštěvníků stránky
celkem182 736
tento týden470
dnes287