Svet-Stranek.cz
Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006
Re-fly / RYNA - rybářské náčiní

Chytáte na woblery ?:Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006

Chytáte na woblery ?

Starou rybářskou zkušeností je, že velké ryby je potřeba lákat velkými nástrahami. Rybáři, lovící velké štiky a sumce, nezřídka kdy používají nástražní ryby o velikostech přes dvacet centimetrů. V poslední době však získávají stále větší oblibu umělé nástrahy. K nejúčinnějším patří woblery ve velikostech od čtyř do patnácti centimetrů, které pro rybolov na našich vodách zpravidla stačí. Lze na ně s úspěchem chytat sumce, štiky, candáty, boleny, pstruhy a okouny.
Výrobní družstvo ZNAK Hradec Králové vyrábí rybářské nástrahy pod značkou Ryna. Vývojem a výrobou woblerů se zabývá již několik let. Zpočátku byly vyvinuty jednoduché woblery ze dřeva, které byly nahrazeny během vývoje využíváním nových materiálů a moderních technologií woblery z umělých hmot.
Woblery patří dnes při lovu dravých ryb k nejpoužívanějším umělým nástrahám. Jsou k dostání v široké paletě modelů a ve všech používaných velikostech. Výrobní družstvo ZNAK vyrábí v současnosti šest druhů ( velikostí ) woblerů v mnoha barevných odstínech. Podívejme se na ně trochu blíže.
Prvním typem, který se začal vyrábět po dřevěných woblerech, je TWIST o délce 75 mm, který byl převzat z osvědčených typů ze zahraničí a stojí 24 Kčs. Tělo je z umělé hmoty, uvnitř je dutina, ve které při pohybu nástrahy slabě šelestí závaží, což zvyšuje její účinnost. Tato nástraha je u nás v prodeji více než čtyři roky a naši rybáři ji jistě dobře znají.
Další typy nástrah jsou výsledkem práce kolektivu pracovníků technického rozvoje družstva, který velmi dobře spolupracuje s československým reprezentantem v lovu ryb udicí s. Jakubským. Byla vytvořena řada pěti velikostí woblerů Ryna, které patří mezi velmi kvalitní nástrahy. O tom svědčí zlatá medaile dokonalého výrobku na prodejních výstavách Brno 86 a velký zájem od největších firem z NSR, Švédska a Finska, které je kolébkou woblerů ( firma Rapala ). Woblery Ryna se vyrábějí ve velikostech 40, 65, 95, 130 a 150 mm, každá velikost v patnácti barevných odstínech a stojí od 21 do 28 Kčs.
Ryny o velikosti 40 mm jsou vybaveny pouze jedním trojháčkem, aby mohly být podle ustanovení JRŘ použity i k lovu na pstruhových vodách. Tělo je vyváženo tak, že po případném odstranění barevného ocásku lze na očko zavěsit druhý trojháček.
Tento wobler, spolu s woblery o velikosti 65 mm, je vhodný k lovu menších dravců ve stojatých i tekoucích vodách. Ryny dlouhé 95, 130 a 150 mm jsou vyrobeny z kvalitní umělé hmoty, která vydrží i silný stisk zubů většího dravce. Průhledná náběhová lopatka způsobuje rychlé a hluboké ponoření nástrahy i do velkých hloubek na údolních nádržích. Zručnost rybáře a způsob lovu velmi ovlivňují účinnost a životnost nástrahy. Tu je nutné vést v předem vyzkoušených vodách bez hustých porostů, kmenů a jiných překážek na dně, nebo v odzkoušené hloubce, kde nehrozí uvíznutí wobleru za háčky nebo lopatku. Vedení nástrahy přímo po dně způsobuje praskání nebo vylomení lopatky, která plní nejdůležitější funkci - rozkmitává a vede wobler do potřebné hloubky, kde očekáváme útok dravce. Výhodou těchto woblerů je větší hmotnost, která umožňuje delší odhoz nástrahy. Tyto tři velikosti jsou pouze plovoucí a případné přetržení vlasce tedy neznamená vždy ztrátu nástrahy. Přidání zátěže na vlasec před wobler uspokojí i vyznavače potápivých woblerů. Tyto větší woblery jsou zvlášť vhodné k lovu štik, sumců a candátů a používají se stejným způsobem, jako jiné druhy woblerů a třpytek. Univerzální woblery pro sladkou i slanou vodu jsou v délce 130 mm opatřeny dvěma silnými trojháčky, 150 mm vždy třemi trojháčky.
Větší velikosti se v našich vodách již nepoužívají, proto ani v.d. ZNAK nepočítá s vývojem woblerů nad 150 mm. Kolektiv techniků připravuje další typy vícedílných plovoucích woblerů s netradičně řešeným tvarem a povrchovou úpravou. Jsou vhodné pro lov dravců ve větších hloubkách, při přitahování jdou rychle a strmě do hloubky. Jejich velikost je volena s ohledem na naše podmínky. Do obchodní sítě by se měly dostat do zahájení příští sezóny.

(Rybářství, červen 1988)
návštěvníků stránky
celkem187 091
tento týden268
dnes19